Welke soorten tankkaarten bestaan er?
Inhoud
Dit zijn de verschillende soorten tankkaarten die u kan gebruiken
Bestuurders hebben de keuze uit verschillende soorten tankkaarten. Deze passen bieden betaalgemak om de brandstofkosten mee af te rekenen.
Bovendien kunnen de gemaakte kosten gemakkelijk bij uw werkgever worden gedeclareerd. U ontvangt ook verschillende kortingen op de literprijs. Het is praktisch om te weten, welke tankpas u moet hebben. Daarom worden hieronder de verschillende soorten tankkaarten besproken.
Vraag advies en ontvang offertes
1. In één of in meerdere tankstations
Mensen die slechts van een vast tankstation gebruik maken, kunnen prima voor een merkpas kiezen. Indien u lange afstanden aflegt, kunt u beter van meerdere merken gebruik maken. U kunt dan bij verschillende tankstations tanken, zonder dat u slechts van een merk afhankelijk bent.
2. Nationale en internationale tankpassen
De meeste tankpassen zijn ook buiten de grenzen te gebruiken. U kunt dan in heel Europa tanken.
Shell biedt bijvoorbeeld 26.000 internationale en 450 nationale tankstations aan. Naast personenauto’s, kunnen bedrijfswagens en vrachtwagens ook met de tankpas tanken.
Als u voor uw werk naar het buitenland moet, kunt u het beste voor een internationale tankkaart kiezen. Een voorbeeld hiervan is de Travelcard.
Merkeigen kaarten kunnen alleen bij een bepaald brandstofmerk in Europa en België gebruikt worden. Behalve brandstofkosten, betaalt u ook internationale tolwegen met de tankpas. U heeft de keuze uit de volgende (inter)nationale tankpassen:
– Belgische tankpas
– Europese tankpas
– tankpas voor de Benelux
3. Tankpassen voor hybride auto’s
De tankpas kan voor benzine- en dieselauto’s worden gebruikt. Uiteraard zijn er ook laadpassen beschikbaar. Deze kunnen ook voor hybride wagens ingezet worden.
4. Zakelijke tankpassen
De meeste tankpassen zijn voor zakelijk gebruik geschikt. Veel tankstations geven een korting op de brandstofprijs met de tankkaart. Meestal is dit ongeveer vijf cent per liter diesel of benzine.
Onbevoegden kunnen de pas niet gebruiken. Deze is namelijk van een pincode voorzien en dus extra veilig. Er zijn verschillende zakelijke tankpassen te onderscheiden:
– Tankkaart voor KMO’S
– ZZP-tankkaart
– Tankkaarten voor personeel
– Tankkaarten voor bedrijfsleiders
– Tankkaarten voor verenigingen.
Het grote voordeel van zakelijke tankpassen, is dat u achteraf kunt betalen. U hoeft dan geen brandstofkosten voor te schieten. De kosten komen op een verzamelfactuur te staan. Hier staat de btw ook netjes op vermeld.
Op deze manier kunt u uw administratie zeer overzichtelijk houden. Dit voorkomt dus een hoop rompslomp met losse tankbonnetjes. Bovendien kunt u met de tankkaart de parkeerkosten en de autowasstraat betalen. Dan komen deze ook op de factuur te staan. U heeft alle onkosten van uw voertuig dus maandelijks bij de hand.
5. Merkeigen tankkaart
Grote tankstations hebben meestal hun eigen tankkaarten. Deze geven een merkeigen tankpas uit. U kunt alleen bij het tankstation van het desbetreffende merk tanken.
Als u korte ritten maakt, is dat meestal geen probleem. Het wordt wel lastig als u lange afstanden aflegt. U bent dan afhankelijk van slechts een soort benzinepomp. U moet dan soms verder doorrijden, voordat u een tankstation van dezelfde aanbieder vindt.
6. Multimerken tankkaart
Met de multimerken tankkaart heeft u meer keuze. U kunt dan bij diverse aanbieders tanken, zonder van slechts een aanbieder afhankelijk te zijn. Deze tankpas is voor zowel nationale als internationale bestuurders aan te raden, die veel verschillende routes afleggen.
U kunt de Belgische of Europese multimerken tankkaart aanschaffen en hoeft dus minder lang om een benzinepomp te zoeken. Daarom is deze kaart praktischer dan de merkeigen tankkaart.
Elk merk hanteert zijn eigen korting op de literprijs. Als u gaat tanken, is het handig om naar de korting te informeren. Ook heeft ieder merk weer zijn eigen spaar- en loyaliteitsprogramma’s. Controleer of de aanbieder van uw keuze voldoende voordeel geeft.
7. Prepaid tankkaart
Met deze tankkaart stort u vooraf een bedrag op de kaart. Dit is een krediet waarmee u de onkosten van uw voertuig betaalt. U kunt hier dus niet achteraf mee betalen.
Een prepaid tankkaart is handig, als u weinig gebruik van uw voertuig maakt. U kunt deze kaart ook cadeau geven. Als u graag de controle over uw uitgaven bij wilt houden, kunt u ook voor een prepaid tankkaart kiezen.
8. Benzine tankkaart
Dit zijn tankpassen die voor slechts een brandstof gelden, namelijk benzine. U kunt hiermee bijvoorbeeld Euro 95 en Euro 98 tanken.
Deze pas is voornamelijk voor bedrijfsleiders, personeelsleden van een leasingmaatschappij, voor fleet beheerders en voor zelfstandigen geschikt. U kunt de kaart voor alle dieselvoertuigen gebruiken. Van personenauto’s tot zware vrachtwagens en werkvoertuigen op benzine.
U kunt bij elke pomp een korting op uw benzineprijs ontvangen. Diverse bekende benzinemerken bieden deze kaart aan.
9. Diesel tankkaart
Deze tankkaart kan voor verschillende dieselsoorten worden gebruikt. U tankt eenvoudig gewone of premium diesel.
De diesel tankkaart is ideaal voor zakelijk gebruik, zoals zelfstandigen, zzp’ers en Kmo’s. U kunt de kaart voor elk soort dieselvoertuig gebruiken. Ontvang daarbij aantrekkelijke kortingen op de literprijs.