Welke gratis tankkaarten zijn er?
Inhoud
Wat is een tankkaart?
Een tankkaart, ook wel tankpas of brandstofpas genoemd, is een gepersonaliseerde, elektronische ‘betaalpas’ waarmee een autorijder aan de pomp op rekening kan tanken.
Deze betaalpas wordt uitgegeven door de aanbieder van een bepaald merk brandstof of door een organisatie die met meerdere merken werkt. In dit artikel bespreken we de specifieke mogelijkheden van elk type tankkaart. We zetten uiteen hoe de pas te gebruiken is en wat de voor-en nadelen van zo’n kaart zijn.
Vergelijk gratis 1 of meerdere aanbieders
1. Universele en merkgebonden kaarten
Op het moment dat u zich verdiept in de informatie over tankkaarten, ontdekt u dat er 2 soorten passen zijn, namelijk universele kaarten en merkgebonden kaarten.
En daarin zit meteen het verschil: met een merkgebonden pas kan alleen bij specifieke brandstofmerken getankt worden, iets dat je als automobilist afhankelijk maakt van één bepaald merk.
Een universele tankpas biedt daarentegen meer vrijheid, omdat u hiermee bij elke willekeurige tank kunt tanken. Bovendien is dit type card vaak ook inzetbaar voor extra diensten, zoals parkeren en carwash bijvoorbeeld.
2. Makkelijk betalen met een tankpas
Bij vrijwel alle tankstations kan er met een creditcard betaald worden, dus misschien vraagt u zich af wat dan de voordelen van zo’n tankkaart zijn. Maar die zijn er wel degelijk!
Ten eerste is het met een tankkaart heel gemakkelijk om bij de kassa of betaalterminal te betalen.
Daarnaast biedt een tankkaart vaak extra korting op de pompprijs, zowel voor bedrijven als voor particulieren.
En de volledig geautomatiseerde registratie maakt het overbodig om bonnetjes te bewaren en allerlei administratieve gegevens handmatig in je administratie in te voeren. Want met een tankpas krijgt u elke maand alle gegevens op één verzamelfactuur.
De mogelijkheden van een tankkaart
Tegelijk met uw tankkaart ontvangt u een login en password, waarmee u online uw eigen account kunt beheren. De magneetstrip op de card maakt het mogelijk bij vrijwel elk tankstation te tanken en af te rekenen.
Als beheerder van een wagenpark is het ook mogelijk bepaalde zaken individueel in te stellen per kaart. Bijvoorbeeld wat er gekocht mag worden met de tankpas, zoals producten in de tankshops of een wasbeurt in de carwash.
Alle transacties zijn precies te volgen via de online portal van de organisatie. Ook andere zaken zijn makkelijk online te regelen, zoals het instellen van een bestedingslimiet, totalen van getankte brandstof bekijken en facturen downloaden.
De voordelen
Het gebruik van een tankpas biedt dus de nodige voordelen, die we hieronder overzichtelijk op een rijtje hebben gezet:
Alle kosten op één overzichtelijke factuur
Aan het einde van de maand ontvangt u één gespecificeerde totaalfactuur, waarmee u meteen van een stukje gratis krediet profiteert. Bovendien hoeft u zelf niets meer bij te houden en kwijtgeraakte bonnetjes zijn verleden tijd! Dat scheelt niet alleen veel werk, maar doordat alle gemaakte kosten in één overzicht staan, is de factuur bovendien fiscusproof.
Altijd een scherpe brandstofprijs
De officiële brandstofprijs in België is de maximaal toegestane prijs, maar aanbieders mogen natuurlijk wel een korting op de brandstofprijs aanbieden, zodat u altijd zeker bent van een scherpe prijs.
Online beheer
Naast een overzichtelijke factuur biedt de pas u automatisch inzicht in uw verbruik, zodat u precies weet hoe vaak en waar er getankt is. Daarmee heeft u op elk moment inzage in alle gegevens en weet u altijd waar u aan toe bent.
Bovendien geeft de bijbehorende app op elk moment de actuele pompprijzen, zodat u snel kunt zien waar u het voordeligste kunt tanken.
Simpel declareren van de BTW
Als het zakelijk kan, is het zeker de moeite waard om de BTW van uw tankbeurten te declareren bij de fiscus. Dat is heel gemakkelijk dankzij de overzichtelijke factuur en scheelt al gauw €10, – of meer per tankbeurt!
De code van je tankkaart zelf aanpassen
Als u de pincode van uw tankkaart vergeet, lijdt dat tot ellende aan de pomp! Daarom is het wel zo prettig dat de code van uw tankpas makkelijk te wijzigen is.
Overige functies
Met een slimme tankpas kunt u niet alleen voordeliger tanken, maar ook parkeren én even snel door de wasstraat rijden.
Welke criteria zijn belangrijk bij het kiezen van een tankkaart?
Als u overweegt een tankpas aan te vragen, dan is het raadzaam vooraf na te gaan wat de mogelijkheden van een specifieke pas zijn. Daarbij zijn een paar essentiële vragen van belang:
1. Bij hoeveel merken, oftewel tankstations, kunt u terecht?
Met sommige tankkaarten kan er bij verschillende merken getankt worden. Dat is natuurlijk prettig, maar kijk wel naar de extra korting op de getankte brandstof en eventuele vaste kosten om de kaart te kunnen gebruiken.
2. Extra korting op de brandstofprijs
Bekijk eerst de officiële brandstofprijzen en kijk vervolgens op welke tankkaart je de meeste korting ontvangt. Want daarmee is aardig wat te besparen. En informeer of je als kaarthouder ook van korting op de extra’s geniet, zoals aankopen in de shop.
3. Extra kosten
Bij sommige organisaties is het gebruik van een tankkaart gratis, terwijl er bij andere aanbieders aansluitings- of abonnementskosten aan verbonden kunnen zijn. Ook een maandelijkse kostenpost voor het gebruik van de tankkaart of per tankbeurt is mogelijk.
Die extra kosten tellen wel mee in uw beoordeling of een bepaalde brandstofkaart interessant is in uw situatie. Daarnaast kan het raadzaam zijn om na te gaan of de tankkaart ook gebruikt kan worden bij tol(snel)wegen en toltunnels in Europa en de Scandinavische landen.
4. Verplichte minimum afname
Ook een verplichte afname van een minimum hoeveelheid brandstof kan een punt van overweging zijn. Informeer binnen welke termijn die afname verplicht is, en wat de eventuele kosten zijn als u daar niet aan voldoet.
Gratis tankkaarten in België
Momenteel zijn er diverse gratis tankkaarten beschikbaar, waarvan sommige tankkaarten ook toegang bieden tot laadpalen, een pluspunt voor plug-in hybride autorijders. Maar het aantal tankstations waar u terecht kunt is ook van belang.
De Multimerken tankkaart is een pas die toegang biedt tot 1700 tankstations bij het netwerk van de organisatie. Daaronder vallen diverse merken in de Benelux, waaronder Esso, Octa+, en Texaco in België alsook een aantal Nederlandse tankstations van Esso, Texaco, Haan en Vissers en de Esso stations in Luxemburg.
Daarnaast zijn er een aantal merken die we hieronder met name noemen:
• De Caps Fuel Card is een multimerken tankkaart van de G&V Energy Group, die op meer dan 2.500 plaatsen in de Benelux en Frankrijk wordt geaccepteerd.
• De Xtra-kaart van Dats24 biedt extra korting op de pompprijs en is gratis online aan te vragen. Hij kan zowel in de verschillende winkelmerken van de Colruyt Groep gebruikt worden, als om te tanken bij Dats24-stations.
• Gabriëls geeft een gratis tankkaart uit waarmee u zowel bij de eigen tankstations, als bij de stations van Power en Octa+ kunt tanken.
• Ook een gratis Lukoil tankkaart werkt bij Octa+, Maes, Power en diverse Esso stations.
• Met de gratis tankkaart van Maes, een Belgisch brandstofbedrijf, kunt u met korting tanken bij alle tankstations van Maes, Esso, Octa+, G&V, Bruno, Uhoda, Texaco en PMO. Zo is er altijd een aangesloten tankstation in de buurt.
• De gratis Q8 Liberty tankkaart is bruikbaar bij alle Q8 tankstations.
• Met de gratis tankkaart van Octa+ kan er bij alle filialen van Octa+, Esso, Lukoil, Q8, Texaco, Avia, Gabriëls, G&V, Maes en Power getankt worden.
• Ook de gratis VAB-Tankkaart voor particulieren en bedrijven biedt een extra korting per liter op de pompprijs in Q8 en Esso pompstations!
Bij elke tankkaart loont het de specifieke voordelen te bekijken, maar het gemak van een transparante registratie, een speciale korting op de pompprijs én achteraf betalen is voor alle kaarten van toepassing.