Wat te doen als je verkeerd getankt hebt?

Je hebt verkeerd getankt. Wat nu? Hoeveel kwaad kan dat eigenlijk, de verkeerde brandstof tanken?

Wat gebeurt er als ik verkeerd tank?

Elk jaar worden er nog duizenden gevallen gemeld van mensen die per ongeluk benzine in een dieselwagen tanken. Met een goede autoverzekering is dat gelukkig geen al te dure grap.

Benzine in een dieselwagen

Benzine in een dieselwagen  kan de motor flink beschadigen. Diesel is een “dikkere” vloeistof dan benzine. Diesel heeft ook een smerende functie die je dieselmotor nodig heeft. Zelfs een klein beetje benzine, verdunt de diesel genoeg om die smerende functie te verstoren. De schade aan je motor kan erg groot zijn.

Rij je toch verder, dan valt je motor na wat protest gewoon uit. Je zult je tank en brandstofsysteem moeten laten leegpompen en schoonmaken. Ook voorzie je maar best een nieuwe brandstoffilter.

verkeerd getankt

Diesel in een benzine auto

Tank je diesel in een benzine auto, is de schade minder erg. Dit gebeurt ook niet zo vaak want het vulpistool past niet in een benzinetank. Diesel brandt minder goed dan benzine.

Een benzinemotor heeft ook lagere ontbrandingstemperaturen, dus de diesel ontsteekt niet. Er gebeurt gewoonweg niets. De grootste fout die je kan maken is dat je zo vaak je motor probeert te starten zonder resultaat, dat je de motor en je bougies “verdrinkt”.

Als je maar een beetje diesel verkeerd tankte in je benzinewagen, kan je zo snel mogelijk meer benzine toevoegen om het mengsel dikker te maken en meer kans te geven te ontsteken. Na een paar tankbeurten zal je motor weer de oude zijn.

In het ergste geval moet je tank leeggemaakt worden en je bougies vervangen.

Wat moet ik doen als ik verkeerd heb getankt?

Je merkt dat je de verkeerde brandstof tankte voor je start.

Start je auto niet. Staat je auto in de weg, zet je auto dan in neutraal en duw hem voorzichtig naar een veilige plaats. Zolang je de motor niet ontsteek, voorkom je schade. Zeker als je benzine in een dieseltank hebt getankt, kan een korte rit genoeg zijn om heel wat schade aan te richten.

Vraag aan de pompbediende of ze materiaal hebben om je tank leeg te pompen. Soms kan dat gewoon ter plaatse gebeuren.

Kan dat niet ter plaatse gebeuren, bel je de pechverhelping om je auto te laten verslepen. Veel autoverzekeringen komen wel tussen in die kosten.

diesel brandstof

Je merkt dat je de verkeerde brandstof tankte als je al onderweg was.

Je merkt dat waarschijnlijk pas als de motor uitvalt. Je pechverhelping zal je auto verslepen naar een garage om daar het probleem verder op te lossen.

Begint je motor te pruttelen, parkeer dan zo snel mogelijk je wagen aan de kant of waar het veilig is. Schakel je motor uit en probeer niet opnieuw te starten. Je kan best wachten op professionele hulp.

Het mengsel van benzine en diesel is erg ontvlambaar. Wees dus heel voorzichtig en stap desnoods uit je auto als het veilig kan.

Welke verzekering kan mij helpen als ik verkeerd heb getankt?

De pechbijstand is een aanvullende verzekering op je BA autoverzekering. Die komt tussen bij kosten voor versleping, lekke band en ook als je de verkeerde brandstof tankte. Dat in het binnen- en buitenland.

Sommige verzekeraars dekken in hun mini of full omnium ook de herstellingskosten aan je motor nadat die beschadigd is door verkeerd tanken. Niet alle verzekeraars geven deze waarborg, dus lees je verzekering nog eens goed na.