Hoe werkt een tankkaart?

Met een tankkaart kunt u bij tankstations geldtransacties per kaart doen. U kunt er niet alleen benzine mee betalen, maar ook andere goederen en diensten die de tankshop aanbiedt. Maar, hoe werkt een tankkaart nu eigenlijk? Wat zijn de voordelen? Wie mag of kan er gebruik van maken? En, hoe te tanken met een tankkaart?

Voor een antwoord op bovenstaande vragen. Lees zeker verder. Aarzel ook niet om bijkomende vragen te stellen via ons offerteformulier

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Wat is een tankkaart?

De tankpas is vooral voor bedrijven handig. Dankzij deze kaarten weten bedrijfsleiders en managers precies welke goederen en diensten bij de benzinestations zijn betaald.

In bepaalde opzichten is een tankkaart vergelijkbaar met een reguliere betaal- en creditcard. Niet-contante transacties hebben echter voornamelijk betrekking op diensten die verband houden met tankstations.

Tankpassen worden toegewezen aan een bepaald voertuig, waarvan het kenteken wordt vermeld. Dit type betaalinstrument wordt uitsluitend voor auto’s of vrachtwagens uitgegeven. Met behulp van tankkaarten kan een bedrijf zijn wagenpark gemakkelijk en efficiënt beheren.

Hoe werkt een tankkaart?

Diverse voordelen van de tankkaart

Hebt u eerder gehoord van tankkaarten, maar u hebt ze nog niet aangeschaft voor uw bedrijf? Misschien komt dat, omdat u nog niet alle informatie heeft over de vele voordelen van een tankkaart en de werking ervan.

Tankkaarten worden uitgegeven door brandstofconcerns. Niet alle brandstofmaatschappijen bieden dezelfde bonussen aan. Het is daarom raadzaam eerst goed na te gaan welke acties en kortingen een bepaalde maatschappij biedt voordat u tankkaarten koopt. Zo kunt u bij de een gebruik maken van bijvoorbeeld winkelproducten en bij de andere van een wasstraat.

Een bedrijfskaart is iets anders dan een tankkaart voor een particulier. Met de particuliere tankkaarten kunnen punten worden verdiend, die vervolgens voor prijzen worden ingeruild. Een tankpas voor ondernemers biedt veel meer voordelen, maar beide versies zijn zeker de moeite waard om aan te schaffen.

Maar hoe werkt een tankkaart nu precies?

Tankkaart en de werking ervan

Een tankpas werkt volgens hetzelfde principe als een reguliere betaalkaart. Het is heel gemakkelijk te gebruiken. U hoeft alleen maar te tanken en naar de kassa van het tankstation te gaan. U voert vervolgens uw pincode in en keurt de girale betaling goed.

Alle informatie wordt op de tankpas opgeslagen. Het bedrijf heeft toegang tot alle gegevens, die ook via internet toegankelijk zijn.

Elk bedrijf kan zelf bepalen of er maandelijkse of jaarlijkse limieten worden ingesteld. Zo kan een bedrijfsleider besluiten dat een werknemer bijvoorbeeld maximaal 10.000 euro per jaar aan brandstof en andere producten bij de tankstations kan uitgeven.

Het is ook mogelijk om te bepalen dat een werknemer uitsluitend tijdens werktijden of binnen een bepaald tankgebied gebruik mag maken van de tankkaart.

Gemakkelijker facturen bijhouden met tankkaart

Als het gaat om het beheer van uw brandstofrekeningen, dan maakt de tankkaart het u stukken gemakkelijker. Chauffeurs hoeven geen bonnen of facturen van hun aankopen meer bij te houden en te verzamelen.

In de praktijk blijkt dat dergelijke bonnen gemakkelijk verloren gaan, vooral als het werk druk is. Voor de ondernemingen zelf is het ook handiger om te werken met een tankpas, omdat alle betaalgegevens op één plek zijn verzameld. Vaak kan het vereffenen van honderden facturen in één maand lastig zijn en loeren rekenfouten om de hoek. Immers zijn er ook rekeningen voor autowasstraten, parkeerplaatsen en andere diensten.

Het gevolg is dat medewerkers onnodig tijd besteden aan werkzaamheden die met een tankkaart binnen een fractie van de tijd kunnen worden afgerond.

Geld besparen met een tankkaart

Bedrijven kunnen heel veel geld besparen met tankkaarten. Brandstofmaatschappijen geven ondernemingen en fabrikanten diverse kortingen. Zo kan een brandstofconcern een actie hebben waarbij u met een prepaid tankkaart bijvoorbeeld tot tien eurocent per liter brandstof kunt besparen. Op maandbasis kunnen deze besparingen tot een flink bedrag oplopen.

Verder kunnen de tankstations verschillende acties hebben voor smeerolie of de carwash.

Betalen kan op verschillende manieren: vooraf of achteraf. Elk bedrijf kan daarover afspraken maken met de brandstofmaatschappij. Sommige tankpassen zijn zelfs in het buitenland te gebruiken.

Facturatiekosten in het bedrijf

Binnen een onderneming ondersteunt de tankkaart sterk de facturatie. Dat is bijzonder handig voor bedrijven die een groot wagenpark hebben. De bedrijfsleider ontvangt periodieke verzamelfacturen.

Ondernemingen die geen tankkaarten gebruiken, worden doorgaans geconfronteerd met een paar honderd facturen. Het regelen en invoeren kan dan erg vervelend zijn. Denk maar aan afzonderlijke rekeningen voor brandstof, smeerolie en wasstraat, die allemaal moeten worden gesorteerd.

Dankzij programmering met betrekking tot tankkaarten kunt u aankopen controleren, zodat de werknemer de uitgaven beperkt tot alleen de noodzakelijke producten of diensten. Vervolgens wordt alle informatie in een elektronisch systeem vastgelegd.

Meer weten? Vraag info en offertes

Waarop letten bij het kiezen van een tankkaart?

Vrijwel alle brandstofmaatschappijen verstrekken tankkaarten. Het enige wat u hoeft te doen is een aanvraag indienen bij de maatschappij en de gegevens van de eigenaar en het voertuig invullen.

U moet de belangrijkste informatie over het bedrijf en het voertuig verstrekken. Bij dat laatste gaat het bijvoorbeeld om een kenteken. Ook zijn de gegevens nodig van de medewerker aan wie de pincode wordt verstrekt.

De overdracht van zo’n kaart is meestal gratis. Niet alle kaarten hanteren echter dezelfde kortingen of apps voor betalingsbeheer. Het is dan ook de moeite waard om op de maandelijkse tanklimiet te letten.

Een bedrijf met een groot wagenpark hoeft in dit opzicht geen grote beperkingen te hebben. Het is de moeite waard om na te gaan of u limieten kunt instellen voor individuele medewerkers die maandelijks een bepaald bedrag niet mogen overschrijden.

Waar kunt u met een tankpas betalen?

Tankkaarten worden het meest gebruikt op de stations van een bepaalde brandstofmaatschappij. Houdt u er dus rekening mee dat u of uw werknemers er niet overal mee kunnen betalen. Dit houdt in dat er een nauwkeurigere wegenplanning moet worden opgesteld.

Kaarten worden ook gebruikt om onderweg te betalen, bijvoorbeeld bij tolhuisjes op de snelweg, voor bruggen of tunnels. Veel hangt af van het aanbod van een bepaalde maatschappij die wellicht bepaalde plaatsen niet in haar assortiment heeft opgenomen.

Het loont de moeite om na te gaan op welke plaatsen de tankkaarten geaccepteerd worden en of ze ook in het buitenland te gebruiken zijn. Sommige tankkaarten kunt u in bepaalde landen van de Europese Unie gewoon gebruiken en dat is wel zo handig.

Wie mag een tankkaart hebben?

Vroeger was het alleen voorbehouden aan bedrijven. Bovendien kon niet elke ondernemer beschikken over tankpassen. Het was noodzakelijk om een bepaald aantal tankbeurten te doen voor het afgesproken bedrag. Pas toen kregen zij een kaart die hen toegang gaf tot bepaalde kortingen.

In de loop der tijd is de tankkaart een vrij algemeen goed geworden. Tegenwoordig kunnen vrijwel alle bedrijven beschikken over tankkaarten, zelfs eenmanszaken. Ondanks deze brede toegang zijn de belangrijkste principes van de tankkaart en de werking ervan niet veranderd.

Tankkaart uitsluitend voor bevoegde personen

Heeft een bedrijf tankkaarten aangeschaft, dan mogen die alleen door bevoegde personen worden gebruikt. Elke kaart wordt afgegeven aan degene die een bepaald voertuig rijdt, op basis van het kenteken van dat voertuig.

Meestal worden tankkaarten verstrekt aan medewerkers die hun dienst(auto) zakelijk gebruiken. De directeur of manager heeft de mogelijkheid om zijn uitgaven te controleren. Mocht de tankpas in verkeerde handen vallen, bijvoorbeeld als gevolg van een diefstal, dan kan de kaart worden geblokkeerd.

Zijn er tankkaarten voor particulieren?

Ja, die zijn er. Ze verschillen in veel opzichten echter van de kaarten waar ondernemers van genieten. Tankpassen voor particulieren zijn vaak te herkennen aan een magnetische kaart waarop punten worden opgeslagen, die later kunnen worden ingewisseld voor prijzen.

Meestal is het bij een tankkaart voor particulieren onmogelijk om over de brandstofprijs te onderhandelen. In veel Europese landen blijkt dat deze trend langzaam aan het veranderen is, maar in de meeste kunnen particulieren niet rekenen op permanente kortingen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Hoeveel voertuigen heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.