Fiscaal voordeel tankkaart: voordeel alle aard
Heel wat bedrijven geven een tankkaart aan hun werknemers. Sommige ondernemingen kiezen ervoor om een tankkaart en een bedrijfswagen ter beschikking te stellen, andere bedrijven bieden enkel een tankkaart aan. In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen beide mogelijkheden en leggen we u uit welk fiscaal voordeel een tankkaart u kan opleveren.
Vraag advies en vergelijk offertes
Inhoud
Wat is een tankkaart?
Een tankkaart is een elektronische kaart waarmee u kan tanken zonder geld te gebruiken. Sommige tankkaarten worden uitgegeven door een bepaalde aanbieder van grondstoffen, terwijl andere kaarten voor meerdere merken geldig zijn. De tankpasjes worden gepersonaliseerd en werken met een achtergestelde betaling.
Als u werknemer bent van een bedrijf, dan wordt de tankkaart door de leidinggevenden uitgedeeld. De onderneming beheert in dit geval alle administratie en betalingen.
Zelfstandigen en mensen met een vrij beroep dienen de pas zelf aan te vragen. Ze zijn vervolgens ook zelf verantwoordelijk voor de correcte opvolging van al het papierwerk.
Wat zijn de voordelen van een tankkaart?
Een tankkaart is een zeer handige pas die heel wat voordelen met zich meebrengt. Eerst en vooral is de kaart een erg veilige manier om te betalen. Alle transacties gebeuren met een unieke pincode die u alleen kent.
Verder is een tankkaart een erg efficiënt en eenvoudig betaalmiddel. Aangezien alle tankbeurten op het einde van de maand betaald worden, kan uw kaart niet geweigerd worden aan de pomp. Bovendien krijgt u via de tankpas vaak extra korting op de brandstofprijs.
Alle tankbeurten worden met een tankkaart ten slotte erg overzichtelijk in beeld gebracht. De meeste aanbieders van tankkaarten beschikken over een online portaal waarin u alle transacties en tankbeurten duidelijk te zien krijgt. Zeker voor grote bedrijven met veel werknemers is dit een enorm voordeel.
Wat is een voordeel alle aard?
Tankkaarten brengen natuurlijk ook een enorm fiscaal voordeel met zich mee, het zogenaamde voordeel alle aard. Een voordeel alle aard is eigenlijk niet meer dan een voordeel dat een werkgever of een bedrijf aan zijn werknemers toekent. Een bedrijfswagen of een tankkaart zijn hier mooie voorbeelden van.
Een voordeel alle aard wordt beschouwd als een beroepsinkomen en is dus belastbaar. Diegene die dit voordeel ontvangt, moet belastingen betalen op het bedrag dat gelijk is aan de waarde van het voordeel alle aard.
Let er wel goed op dat u het voordeel alle aard niet verwart met sociale voordelen. Sociale voordelen zijn namelijk vrijgesteld van alle belastingen.
Bij het berekenen van het voordeel alle aard van een tankkaart moet u een verschil maken tussen tankkaarten die met een bedrijfswagen gebruikt worden en tankkaarten die zonder firmawagen worden aangeboden. Tijdens het bepalen van de fiscale voordelen van beide mogelijkheden wordt er namelijk met andere eigenschappen rekening gehouden en het voordeel alle aard kan dan ook enorm verschillen.
Een tankkaart met bedrijfswagen is fiscaal gezien interessantst voor de werknemer. Om voor de tankkaart het voordeel alle aard te berekenen, houdt de belastingsdienst enkel rekening met de cataloguswaarde van het voertuig en met de CO2-uitstoot van de wagen.
De cataloguswaarde van een auto is de prijs (zonder korting) van het voertuig in nieuwe staat. De CO2-uitstoot mag dan weer niet hoger dan 18% en niet lager dan 4% zijn.
Zoals u ziet, houdt men geen rekening met de hoeveelheid brandstof die u tankt. Als u de tankkaart in combinatie met een bedrijfswagen gebruikt, heeft het aantal liter benzine helemaal geen impact op het voordeel alle aard.
Vergelijk gratis meerdere aanbieders
De fiscale voordelen van tankkaarten zonder bedrijfswagen
1. De verschillende soorten verplaatsingen
Een bedrijf kiest meestal voor een tankkaart zonder bedrijfswagen als het zijn werknemers iets extra wil geven, maar niet over voldoende budget beschikt om een loonsverhoging door te voeren of een firmawagen ter beschikking te stellen. In dit geval moet u het verschil tussen de verschillende soorten verplaatsingen goed begrijpen. De belastingsdienst maakt namelijk een duidelijk onderscheid tussen:
- Privéverplaatsingen: u gebruikt de wagen voor persoonlijke aangelegenheden
- Beroepsverplaatsingen: u gebruikt de bedrijfsauto in opdracht van werkgever
- Woon-werkverkeer: de rit van en naar huis
2. Het voordeel alle aard van een tankkaart zonder bedrijfswagen
Bij een tankkaart zonder bedrijfswagen is het privégebruik van de tankpas een belastbaar voordeel van alle aard. Onder het privégebruik vallen zowel alle verplaatsingen voor persoonlijke doeleinden als het woon-werkverkeer.
In tegenstelling tot tankkaarten die met een bedrijfswagen gebruikt worden, wordt bij tankkaarten zonder firmawagen de werkelijke waarde belast. Dit betekent dat het voordeel alle aard overeenkomt met de kostprijs van de brandstof die u voor privéverplaatsingen gebruikt. De benzine die u voor beroepsgebruik verbruikt, levert uiteraard geen belastbaar voordeel alle aard op.
Een tankkaart zonder bedrijfswagen is fiscaal iets minder interessant voor werknemers dan een tankkaart met bedrijfsauto. Voor een werkgever blijft het geven van een tankkaart wel voordeliger dan het uitbetalen van extra loon.
Hou rekening met de verworpen uitgave
Bij een tankkaart zonder bedrijfswagen moet u ook rekening houden met de zogenaamde ‘verworpen uitgave’.
De verworpen uitgave, een andere benaming voor de niet aftrekbare kosten, zijn de kosten die een werkgever niet kan inbrengen en waarop dus belastingen betaald moeten worden.
Tot het einde van 2016 was 17% van het fiscale voordeel een verworpen uitgave voor een bedrijf. Dit percentage werd in 2017 echter opgetrokken naar 40%. Zeker werkgevers die hun werknemers de tankkaart ook voor privéverplaatsingen laten gebruiken, moeten hier zeker rekening mee houden.
Mag een werkgever het gebruik van een tankkaart beperken?
Eventuele beperkingen die aan de tankkaart verbonden zijn, moeten duidelijk in een overeenkomst opgenomen worden. Deze beperkingen verwijzen voornamelijk naar de exacte toepassing van de tankkaart.
Heel wat tankkaarten zijn bijvoorbeeld aan één enkele wagen gekoppeld, maar zijn wel onbeperkt bruikbaar. Voor andere tankpassen is er dan weer een bepaald budget van toepassing.
Nu kan het gebeuren dat de werkgever de overeenkomst wil aanpassen. Zeker de stijgende brandstofprijzen zetten heel wat bedrijven ertoe aan om beperkingen op te stellen.
Een overeenkomst kan echter enkel in onderling overleg aangepast worden. De werkgever moet het akkoord van de werknemer hebben om extra beperkingen of clausules in de overeenkomst op te nemen.