Soorten tankkaarten: multimerken vs. merkgebonden

soorten tankkaarten

De ene tankkaart is de andere niet. Zo zijn er multimerkenkaarten, waarmee u bij verschillende brandstofleveranciers terechtkunt, en merkgebonden kaarten. Beide soorten hebben hun eigen voor- en nadelen. Wij besloten beide soorten tankkaarten te vergelijken.

Brandstof kost veel geld. Tot zelfs 20% van de totale kost van uw wagenpark gaat naar brandstof. Een doordacht tankbeleid is dus aangewezen. En daarbij hoort ook kiezen voor de juiste tankkaart.

Een tankkaart is voor elk soort bedrijf geschikt. De administratie gebeurt bij de leverancier van de kaart, wat u veel tijd en werk uitspaart. Al na enkele tankbeurten bent u uit de kosten die een tankkaart met zich meebrengt.

Maar welke soort tankkaart past nu het best bij uw vloot? Veel hangt af van de grootte van uw wagenpark en het aantal tankstations waar u met de brandstofkaart kan betalen. Ook de grootte en de soort van prijskorting die u met de tankkaart krijgt, spelen uiteraard een rol.

1. Grootte van het netwerk

Met een multimerken tankkaart kunt u bij een veel groter netwerk van pompstations terecht dan met een merkgebonden kaart. Uw werknemers en u verliezen geen tijd (of brandstof) met het zoeken naar het juiste tankstation. Zo geraakt u snel en efficiënt aan brandstof.

Bovendien kunt u met een tankkaart voor meerdere merken vaak ook in onze buurlanden terecht.

2. Grootte van de prijskorting

Veelal krijgt u de grootste kortingen bij een merkgebonden tankkaart. Waar u bij een multimerkenkaart alleen korting krijgt op de (wekelijkse) officiële prijs, geniet u bij een tankkaart van één bepaalde brandstofleverancier vaak een extra korting op de prijs aan de pomp. Aangezien de brandstofprijzen in lokale, vaak onbemande stations nog een stuk lager liggen dan de officiële prijs, doet u met een tankkaart van één merk dus heel wat voordeel. Om die reden winnen de merkgebonden kaarten steeds meer aan populariteit.

3. Grootte van het wagenpark

Beschikt uw bedrijf over een grote wagenvloot? Dan bent u wellicht beter af met merkgebonden kaarten. De grotere prijskortingen compenseren immers dat uw werknemers moeten omrijden naar een tankstation van de juiste brandstofleverancier.

De belangrijkste voor- en nadelen van multimerken en merkgebonden kaarten op een rijtje:

Multimerken
+ Groot netwerk van tankstations
– Lagere prijskortingen (lagere volumekorting + geen kortingen aan de pomp)

Merkgebonden
+ Hogere prijskortingen, want ook kortingen op de pomp
+ Overzichtelijkheid van administratie (rapportering van mogelijk misbruik en facturatie), want slechts één brandstofleverancier
– Minder groot netwerk van tankstations

Bent u op zoek naar een tankkaart leverancier?

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk.